Voor – en door – cursisten

Heb jij een leuke tip voor jouw medecursisten? Mail het aan Wendy. Zij deelt het vervolgens op deze pagina.

huevos rotos / estrellados

Cursiste Mascha stuurde mij het recept van het beroemde Spaanse gerecht huevos rotos (kapotte eieren), ook wel huevos estrellados (ingestorte eieren) genoemd.
De herkomst van dit recept is, zoals bij zoveel beroemde Spaanse recepten, twijfelachtig. Er gaan verschillende verhalen rond, maar verreweg het meest bekende verhaal is dat van Cervantes. In het eerste hoofdstuk van zijn boek El Quijote (1605) spreekt hij over een gerecht dat volgens velen de voorloper is van het huidige recept. Meer over de herkomst van het recept lees je hier.

Het recept van Mascha download je door op de foto hieronder te klikken.
¡Buen provecho!


spaanse kinderliedjes

Cursist Suzanne stuurde een aantal links van Spaanse kinderliedjes door. ‘Het is wel kinderlijk, hoor,’ vermeldde ze erbij. Echter, het fijne van kinderliedjes is dat ze de hele dag in je hoofd blijven hangen… en dat is nou precies wat we willen met al die Spaanse woordjes.


spaanse kruiswoordpuzzels (Crucigramas)

De beste manier om je woordenschat te vergroten is spelenderwijs. Als beginner is dit misschien nog best moeilijk, maar ik daag je uit het toch eens te proberen. Voor de Beginners Plus- en Hablamos cursisten zijn deze kruiswoordpuzzels waarschijnlijk eenvoudiger op te lossen.

  • Klik eerst op de categorie van jouw keuze
  • Klik op de volgende pagina op COMENZAR (= beginnen)
  • Klik op een cijfer in de puzzel en er verschijnt een omschrijving
  • Vul het woord in en klik op een volgend cijfer
  • Weet je het woord niet? Klik op PISTA LETRA voor een extra letter
  • Weet je het nog niet? Klik op PISTA PALABRA en de oplossing verschijnt

Spaanse radio luisteren

Wil jij meer, sneller en leuker leren? Betrek de Spaanse taal bij jouw dagelijks leven. Luister bijvoorbeeld Spaanse radio tijdens een dag thuiswerken of het huishouden (tip: doe je oortjes in). De link naar de online player van het leukste Spaanse kanaal, Cadena Dial, vind je hieronder. !Disfruta!


het spaanse telefoonalfabet

Een hulpmiddeltje bij het telefonisch spellen. Download het bestand via onderstaande link.


El origen de la sangría

Over het ontstaan van het (voor ons) typisch Spaanse drankje Sangría (met de klemtoon op de i) gaan verschillende verhalen rond. Een theorie vertelt dat het drankje ontstond in Engelse kolonies. De Engelsen noemden het Sangaree. Omdat deze naam een gedeelte bevat van het Spaanse woord voor bloed: sangre, en door de rode kleur, doopten de Spanjaarden het drankje Sangría.
Door op onderstaande link te klikken, lees je een interessant artikel dat ook de andere theorieën over het ontstaan van Sangría behandelt. Uiteraard wél in het Spaans, ¡olé!


Ensalada pipirrana

Cursiste Laura nam tijdens een van de lessen een recept mee van een frisse, zomerse salade. De Pipirrana is van oorsprong een Andalusische salade. Inmiddels doen er in heel Spanje meerdere varianten de rondte. Veel plezier bij het maken (en vooral opeten) van deze salade. En… zoals het recept van Laura adviseert: neem er een lekker glaasje vino tinto bij.

Klik op de afbeelding om het recept te downloaden

Benieuwd naar het originele recept én naar hoe het klinkt wanneer een authentieke Andaluza je vertelt hoe je de salade moet maken. Bekijk dan dit YouTube-filmpje:


rebujito

Cursist Fred kwam met de tip om eens naar muziek van Los Rebujitos te luisteren. Supertip, want wat maakt deze Andalusische band heerlijke Flamenco-pop.

Tegelijkertijd inspireerde Fred mij om het recept van een Rebujito met jullie te delen. De naam van eerdergenoemde band is namelijk afgeleid van de Andalusische tegenhanger van de sangria: el rebujito. Tijdens de wereldberoemde ferias in Andalucía drinkt men liters van dit mixje… per persoon! Ik zeg: ¡SALUD!

Klik op de afbeelding om het recept te downloaden

LUISTER, LEES EN LEER

Maar liefst twee cursisten stuurden me dit filmpje. In deze vreemde tijd waarin we leven, is een dosis felicidad altijd welkom. Je steekt er meteen iets van op.


sangria-recepten

Cursist Willem deelt zijn overheerlijke sangria-recepten met ons.
Klik op de afbeelding om een groter document te downloaden.
¡Salud!

Sangria
Champagne Sangria

oefenklok

Cursist Diana deelt haar oefenklok met ons. Zij heeft deze afbeelding in het groot afgedrukt en op haar klok geplakt. Klik op de afbeelding om een groter document te downloaden en volg haar voorbeeld.

Spaanse les, Spaanse cursus, Spaanse les in Purmerend, Spaans leren, Spaanse cursus Purmerend